SWESWE

KEEP & Grafträknaren

KEEP ( Koray Erdogan Embedding Placer )


• Jag brukade placerade mina transplantat med hjälp av en specialpincett, FORCEPS. Jag började inse att pincetten orsakade skada och krökning av transplantaten och därmed påverkade kvaliteten.

• Detta gällde framförallt när vi jobbade med svårare fall såsom; hårda, blödande och ömtåliga hudtyper.

• Vi kan nämna två viktiga faktorer: För det första börjar vi känna oss trötta när vi implanterar ett stort antal transplantat. Vidare håller vi pincetten med ett hårdare tryck i fingrarna efter ett tag. Därutöver blir de förhandgjorda snitten tätare och mindre synliga med tiden och när man letar fram snitten med pincetten riskerar man att skada transplantaten.


Nyligen genomförde jag en studie angående detta. Återväxten av hårstråna var lägre än återväxten av själva transplantaten. Även om återväxten av transplantaten är hög så är det viktigare att åstadkomma högre återväxt av själva hårstråna. Detta blev enbart 65% ,vilket är oacceptabelt.


Jag föredrar att placera mina transplantat i förhandsgjorda snitt. Anledningen till detta är att åstadkomma en bättre planering av hur transplantaten ska spridas. Detta möjliggör även att återskapa en naturlig hårlinje och vikar med en smalare och lägre vinkel vilket är nödvändigt för ett naturligt utseende


Jag skulle vilja presentera mitt nya verktyg KEEP (Koray Erdogan Embedding Placer).


Med KEEP är det möjligt att implantera transplantaten utan att skada de och det tunnaste stålet kan användas med endast 50 micron i tjocklek.


Det är relativt lätt att plocka upp transplantatet med hjälp av KEEP- verktyget och transplantaten placeras i snitten med en väldigt lätt tryck.


Verktyget utgörs av den medicinska ståltypen 304 och de ömtåliga delarna skyddas med titan för långsiktig användning.


Keep hindrar transplantaten från att ta skada och böja sig, samtidigt som man letar fram de förhandsgjorda snitten.


• Vissa skadade transplantat som transplanterats med hjälp av FORCEPS kan börja kröka sig inom 24 timmar, även om de ser bra ut i början.

• KEEP erbjuds i olika storlekar med två anpassningsbara typer för både vänster och högerhänthet.

• I videon går det att se hur enkelt verktyget tar upp transplantaten och hur snabbt man kan placera olika typer av transplantat samtidigt utan de tar skada.

• En annan studie genomfördes i syfte att jämföra resultaten från KEEP och FORCEPS användning. Jag placerade 50 transplantat per cm2 med hjälp av KEEP på den vänstra sidan samt 50 transplantat per cm2 med FORCEPS på den högra sidan.

• Både KEEP och FORCEPS-sidorna fick transplantat med 30 dubbelhår och 20 trippel. Andelen hårsäckar som växte ut på båda sidorna blev 100%.


• När jag dock jämför återväxten utav hårstråna så ser jag att KEEP- sidan har 15 % högre återväxt än FORCEPS-sidan.


• Nu använder jag enbart KEEP- verktyget när transplantaten implanteras och jag kan konstatera snabbare och bättre resultat från mina patienter.


Tack.Grafträknaren


Grafträknaren är en applikation som används och sponsras av FUE-institutet. Den kan laddas ner gratis på iPad via Appstore.


Grafträknaren hjälper dig att kontrollera den genomsnittliga hårstrån per hårsäck samtidigt som du utför utvinningen. Den här applikationen har jag använt ett bra tag nu.


Under operationen kontrollerar mina assistenter kvaliteten av hårsäckarna samt den genomsnittliga hårstrån per hårsäck.


Därmed har jag möjlighet att anpassa storleken på min punch eller teknik enligt min homogeniseringsplan och målsättning med operationen.


Med grafträknaren kan mina patienter också följa utvecklingen av operationen, de extraherade hårsäckarna samt annan viktig statistik.


Detta är ny applikation, grafträknare.


Du kan använda den här applikationen under operationen. Du kan aktivera din tid, hastighet, samt den genomsnittliga hårstrån per hårsäck.


Du kan även se statistiken för samtliga områden av givarområdet, såsom temporal och parietal områdena. Om man har mer än en person som extraherar så går det även att aktivera och se statistiken från den andra personen.


Här kan du se Dr Jose och de olika områden. Applikationen har även en röstkommando och om det inte finns någon internetuppkoppling använder den sig av Siri. Du kan aktivera röstkommandot och du behöver inte mata in något. När du räknar upp så kommer applikationen att räkna automatiskt. När operationen har genomförts så kan man sammanställa all statistik och skicka detta via email till sig själv men även till patienten.